De lage tomatenprijzen van dit jaar zijn reden tot zorg. Wat is de oorzaak? Is het de coronacrisis waardoor de foodservice in vraag achterblijft? Of is het de grote productie van dit jaar door het mooie weer? Ik denk dat er wat anders speelt…
Een korte analyse van de Europese tomaten markt:
- Import EU stijgt de afgelopen jaren met name uit Marokko.
- Rusland en Wit-Rusland zijn weggevallen als exportlanden.
- In Spanje neemt de afgelopen jaren in productieareaal af.
- De diverse landen zoals Polen en Duitsland produceren steeds meer zelf.
- Nederlandse productie stijgt de laatste jaren met name in belichte teelt
- Spanje heeft een afzetfocus op heel Europa en heeft goede marktpositie in Frankrijk
- Nederland heeft een zeer sterke afzetfocus op Duitsland
- Nederland heeft een relatief slechte marktpositie in Frankrijk
- De consument neemt steeds minder volume af maar spendeert juist meer
- Er vindt een consumptie verschuiving plaats van tros grof (commodity) naar meer verfijnd en specialty (cocktail/cherry)
De Nederlandse telersverenigingen vechten elkaar stuk op de Duitse markt. Is er geen vraag dan moet worden gedumpt en valt de prijs weg. Retailers weten dit en melken uit. De afhankelijkheid van Duitsland is volgens mij veel te groot. Kosteneffectief wanneer het lekker loopt maar hakt er enorm in indien er onvoldoende vraag is. Er is dan geen of weinig alternatief waar je nog tomaten kunt slijten tegen een acceptabele prijs. De Nederlandse producenten lijken echter massaal kiezen voor de weg van de minste weerstand en blijven het zoeken in de Duitse markt. Een me too benadering waar niemand wijzer van wordt.
Waarom wordt bijvoorbeeld Frankrijk niet ontgonnen en de positie hier versterkt? Wat zijn hier de behoeften van consument en retail en hoe gaan we ketens ontwikkelen die iets anders of beters doen dan de lokale en Spaanse producenten?
Goed marketing bedrijven is inzicht krijgen in bestaande en nieuwe markten en strategie ontwikkelen om de positie te verstevigen en/of te ontwikkelen. Verkoop is het middel om in de dagelijkse praktijk te zorgen voor het waarmaken van de marketingdoelstellingen.
Momenteel lijkt het er sterk op dat het productaanbod bij de producenten bepaalt wat verkoop doet. Duwen, duwen, duwen… Misschien sla ik de plank mis maar dat hoor ik dan graag.
Welke telersvereniging heeft zin om eens hierover van gedachten te wisselen? Eens anders kijken naar de eigen marktpositie? Kansen verkennen en pull genereren waardoor een meer gezonde prijsvorming kan ontstaan?