De blackbox van marketing

De ontwikkelingen in marketingland gaan snel. Zo snel dat ik mij wel eens afvraag of ik niet te oud wordt voor dit vak. In 1987 toen je nog gewoon groot kon worden van Calvé pindakaas, was marketing 100% offline. Sterker nog, het woord offline kon pas een begrip worden toen online werd marketing werd geïntroduceerd.

Het jaar 1987 was het jaar van de pc prive projecten waar ook ik deel aan nam. Offline was gewoon de tv, de krant en de folders die in de bus vielen. De consument was toen nog veilig in zijn en haar blackbox. Adverteerders hadden nog het nakijken. Je zei gewoon wat bij een onderzoek en deed lekker waar je zin in had. Marketing was voor bedrijven vooral gissen en op onderbuik zorgen dat de verkoop ging lopen.

Dat is anno 2020 flink veranderd. De nieuwe blackbox zijn de algoritmes die worden ontwikkeld door hele grote techbedrijven die willen dat je gericht informatie tot je neemt en blijft hangen in een bubbel waarin adverteerders je kunnen warm maken voor een aankoop. Die blackbox uit het verleden is verdwenen. Consumenten geven eenvoudig hun privacy op door via Whatapp, Facebook, Google, Amazon, Alibaba, Bol en Coolblue aan te geven wat ze vinden, zoeken, denken, willen en moeten. Wat een speeltuin voor data analyse. Niet de bedrijven zelf maar de techreuzen hebben het voor het zeggen.

Het leek mij daarom verstandig als marketingstrateeg eens een kijkje te nemen in deze wereld van online marketing via een masterclass DATA DRIVEN ONLINE MARKETING via branchevereniging NIMA. Via het REAN model werd, de wereld van online marketing bloot gelegd met de bijbehorende afkortingen als REA, CXO, GSP, CPA en GRP. Het duizelde mij tijdens de lessen maar ik hield stand. Daarmee dus veel geleerd en mijn bewijs van deelname gehaald. Ben ik nu volleerd? Welnee, maar vooral bewust nu van de grote verandering in de funnel van marketing en verkoop die razendsnel veranderd van offline naar online. Een vakgebied van zeer jonge zeer gespecialiseerde deskundigen die zich volledig toeleggen op een specifiek deel van de online customer journey.

Ben ik nu te oud voor dit vak? Nee, zeker niet. Ik zie dat ik goed in staat ben het overzicht snel te krijgen en te begrijpen dat de basis van het vak gelijk blijft. Waar ligt de behoefte bij de klant en consument en wat moet er gebeuren om de juiste meerwaarde te bieden waardoor er interesse en aankoop ontstaat. Dat blijft de essentie van het vak!

LinkedIn
Twitter
Facebook

Plaats een reactie

bernhard nanninga van agrado marketing uit pijnacker

Maak ook gebruik van een specialist en kom beter beslagen ten ijs

Start met een gratis intakegesprek om te begrijpen of uw behoefte en wensen passen bij de competentie en insteek van Bernhard Nanninga.