Topsector T&U schreef in juni 2019 een Whitepaper Challenge uit met de vraag wat de internationale trends waren en hieraan gekoppeld de toekomst van de Nederlandse tuinbouw moest zijn. Het leek mij in elk geval een mooie exercitie om mijn hersens te pijnigen rondom dit thema. Vooral ook omdat het wat mij betreft hierbij over marketing en strategie gaat.
Hoe de grote lijnen te pakken krijgen en dit vertalen naar een logisch en zinvol verhaal zonder aan eigen promotie te doen was de uitdaging. Ego aan de kant dus en serieus insteken op de materie. Ik dacht het in een middag geregeld te krijgen. Maar dat viel nog niet mee. Daags na het eerste schrijfsel betrapte ik mij dat het onvoldoende was. Het kon en moest veel beter. Daarmee startte een periode van geconcentreerd werken aan een gerichte opbouw. Het historisch perspectief bleek van groot belang om te begrijpen waarom de Nederlandse tuinbouw zover was gekomen, waarom een deel van het tuinbouwcluster plots ging internationaliseren en wat de weg van de toekomst moest zijn.
Het bleek een goede exercitie om de zaken eens goed op een rij te zetten. Op gegeven moment zet je toch een punt en stuur je het op en wacht je af wat het waard is. De jury o.l.v. prof. Dr. Jan van den Ende van het Erasmus Universiteit vond het blijkbaar niet slecht en waardeerde het met een gedeelde tweede plaats.
Conclusie van deze whitepaper is dat Nederland in de schaduw van haar eigen succes zit en vooral ieder voor zich probeert de internationale markt te veroveren. Hier zit dus de noodzaak! Men laat na de krachten te bundelen en vanuit een gedeeld belang te markt te veroveren. Dat hierbij digitale marketing en big data leidend moet zijn om de consument te bereiken en te begrijpen spreekt voor zich, maar laat de sector momenteel na. Gezamenlijk de taart groter maken i.p.v. ieder het eigen taartpuntje is in het belang om voldoende kapitaal te vergaren om op te boxen tegen de werkelijke multinationale concurrentie die beschikt over enorme marketing budgetten. Tja… en dan schiet het dus niet zo heel erg op.
Hier kun je zelf de whitepaper “De noodzaak van merkwaardecreatie” lezen.