Corona Covid-19 houdt tuinbouw in de greep

De beurs FloraHolland Trade Fair 2020 van 11 en 12 maart is historisch te noemen door gebrek aan bezoek. De angst zit in de markt en bezoek blijft daarom thuis.

Het gesprek van de dag is het Corona Covid-19 virus en wat het met de tuinbouw doet en mogelijk zal doen. In elk geval is van handjes schudden even geen sprake en wordt met de elleboog elkaar een box gegeven.

Beetje onwennig en een overbodig gevoel levert dit in elk geval op maar maakt wel duidelijk dat we serieus zijn. Staat de tuinbouw aan de vooravond van een groot drama die haar weerga niet kent of zitten we midden in de paniek- en hysteriefase die past bij het onbekende terrein waar we ons als mensheid op begeven?

Niemand die het weet en de dramatische neergang van alle beurzen wereldwijd is mogelijk een indicator dat we het economisch niet meer vertrouwen. Een overdaad aan negatieve berichtgeving doet ook geen goed. We blijken opeens bange wezens die in onze schulp kruipen. De ware aard van de mens wordt maar weer eens bloot gelegd namelijk dat angst regeert bij een onzekere toekomst. Daarentegen blijkt in tijden van onzekerheid behoefte aan houvast en sterke leiders die helder aangeven hoe en wat er moet gebeuren.

Hoe zit dit met u? Vertrouwd u op uw eigen intuïtie en bent u in staat nuchter te blijven onder deze grote onzekerheid? Even de feiten zoals tot dusver op een rij als het gaat om Covid-19:
– Met name zwakke ouderen van boven de 80 jaar met onderliggende gezondheidsproblemen behoren tot de fatale doelgroep.
– Kinderen hebben weinig last en hebben niets te duchten maar kunnen ouderen wel besmetten.
– Met een overheids beleid van het voorkomen van snel verspreiden van het virus kan het gezondheidssysteem het blijven opvangen.
– De klachten zijn als bij een verkoudheid of griep en zijn i.h.a. niet levensbedreigend.

Is er dan reden tot grote zorg? De jaarlijkse griepgolf in de winter nemen we immers ook voor lief. We weten met het laatste wat voor vlees we in de kuip hebben en schudden elkaar jaar in jaar uit vrolijk de geïnfecteerde hand. De tuinbouw krijgt het voor zijn kiezen net als andere sectoren. De tuinbouw is geholpen indien we helder blijven en ons niet laten regeren door angst maar juist de handen ineen slaan om de problematiek het hoofd te bieden. Krachten bundelen en blijven kijken waar de mogelijkheden liggen.

LinkedIn
Twitter
Facebook

Plaats een reactie

bernhard nanninga van agrado marketing uit pijnacker

Maak ook gebruik van een specialist en kom beter beslagen ten ijs

Start met een gratis intakegesprek om te begrijpen of uw behoefte en wensen passen bij de competentie en insteek van Bernhard Nanninga.