Durf het maar eens aan…

En plots leek alles weer een beetje normaal. Gezelligheid op het plein en weer bij familie en vrienden op bezoek. Even niet meer denken aan alle corona ellende. Toch is er zeker geen reden tot “de orde van de dag” over te gaan. Het coronavirus en de pandemie woedt nog in alle hevigheid in de wereld ook al is Nederland even uit de stress.

En plots leek alles weer een beetje normaal. Gezelligheid op het plein en weer bij familie en vrienden op bezoek. Even niet meer denken aan alle corona ellende.

Toch is er zeker geen reden tot “de orde van de dag” over te gaan. Het coronavirus en de pandemie woedt nog in alle hevigheid in de wereld ook al is Nederland even uit de stress.

De ontkramping zorgt gelukkig weer voor economische beweging en dat was heel hard nodig. De tuinbouw en haar afzetketen hebben de adem flink ingehouden en voor velen is het dit jaar erop of eronder.

Onderzoek door Agrado onder ruim 1400 tuinbouwondernemers maakt duidelijk dat er zorgen en zelfs grote zorgen zijn over de eigen situatie. Met name de snijbloemenkwekers en de bedrijven gericht op de horeca staan onder hoge druk en moeten het momenteel hebben van overheidssteun. Toch blijken ook een aantal bedrijven te profiteren van de crisis en maken meer omzet en winst dan anders. Het kan verkeren.

Er zitten flinke verschillen in al die bedrijven. Waar de één zich geen zorgen maakt voor de toekomst en nog licht licht ziet, zit de ander met handen in het haar en lijkt het bedrijf stuurloos en afhankelijk van derden.

Waar normalerwijs de directie en management de koers bepalen van het bedrijf zo geeft toch een deel van de respondenten aan dit aan de verkoop over te laten.

Aan de verkoop overlaten?

Lijkt mij geen goed idee. Niets tegen op goede verkopers, integendeel maar verkopers willen scoren en zitten graag direct op de bal. Niets lange termijn en investeren voor grotere doelen maar knallen. Ik hoop dat tuinbouwondernemers eens gaan begrijpen hoe strategie, marketing, verkoop en communicatie zich tot elkaar verhouden en elkaar versterken. Het lijkt er soms op dat het hebben van een website en een leuke stand op een beurs al voldoende is. Ik vind dat veel ondernemers zichzelf te kort doen.

De grote lijnen zijn bepalend en dat betekent keuzes maken in de richting. Dat begint met jezelf tegen het licht houden en begrijpen waar je goed in bent maar ook je zwakheden zitten.

Durf het maar eens aan…

LinkedIn
Twitter
Facebook

Plaats een reactie

bernhard nanninga van agrado marketing uit pijnacker

Maak ook gebruik van een specialist en kom beter beslagen ten ijs

Start met een gratis intakegesprek om te begrijpen of uw behoefte en wensen passen bij de competentie en insteek van Bernhard Nanninga.