Stilte voor de storm…

We hebben de storm doorstaan en zijn er tot dusver met niet al te veel kleerscheuren doorheen gekomen. Het coronavirus heeft ons in de houtgreep gehad en de economie een forse dreun gegeven. Gelukkig kunnen we weer op adem komen en de teugels enigszins laten vieren. Ondernemers maken een inhaalslag en blijken in staat met veel creatief vermogen vorm te vinden aan de 1.5 mtr economie. Zo moet het dan maar voorlopig, is de gedachte.

We staan echter voor het punt de economische gevolgen te ervaren en een zeer stevige recessie wordt verwacht. Wat dit gaat betekenen is volgens mij door niemand te voorspellen. De deskundigen zijn het er dan ook nog niet over eens wat dit gaat doen met burgers en consumenten. In welke mate de koopkracht bij de consument en de investeringsdrift bij de ondernemer wordt aangetast kan niemand zeggen. Het lijkt mij in elk geval goed zeer waakzaam te blijven en op te letten wat er de komende maanden gebeurt.

Ik hoop in elk geval van harte dat het vertrouwen op lange termijn blijft. Er komt zicht op vaccins en medicijnen die naar verwachting ergens in 2021 ingevoerd zullen worden. Zullen hier de brutale landen de halve wereld hebben door een “eigen volk eerst” strategie te voeren. Laten we het niet hopen. Ook hoop ik niet dat er in Nederland en omliggende landen een tweede coronagolf komt met bijbehorende lockdown. Dit zal verwoestend werken voor de Europese economie.

Wat ik wel hoop is dat we deze zomer even kunnen bijtanken en ontspannen. Even de zorgen aan de kant en met nieuwe energie en coronaproof de herfst in. Positief en constructief blijven denken en vooral afstand houden, afstand houden, afstand houden.

Een fijne zomertijd

LinkedIn
Twitter
Facebook

Leave a Comment

bernhard nanninga van agrado marketing uit pijnacker

Also make use of a specialist and be better prepared

Start with a free intake interview to understand whether your needs fit with the competence and approach of Bernhard Nanninga.